Čaj a dobrá nálada

Máte svůj recept na dobrou náladu? Každý z nás má svůj vlastní. Pro někoho jím je kousek slaďoučké čokolády, rozpouštějící se v ústech a vyplavující v těle hromadu hormonů štěstí. Pro jiného procházka v přírodě, čerstvý vzduch a dechberoucí scenérie. Pro někoho to bude živé setkání s rodinou a nejbližšími přáteli plné smíchu. A pro někoho tím receptem může být šálek dobrého čaje.

O čaji toho bylo napsáno již mnoho, a bezpochyby ještě bude. O jeho druzích, účincích, přípravě, zpracování, historii i jedinečných rituálech. Čaj je běžnou součástí našeho života a jen málokdo může říct, že nikdy žádný čaj neochutnal.

A co má čaj společného s dobrou náladou? Má hned několik vlastností, které nám ji mohou pomoci navodit.

Asi nejdůležitějším aspektem čaje je jeho chuť. Může být jemná, intenzivní, zemitá, květinová, kyselá či sladká. Pokud toužíte po výrazné a intenzivní chuti čaje, vyzkoušejte čínský tmavý čaj Pu Erh, jehož zemitá chuť probudí vaše chuťové pohárky.

Neméně důležitou vlastností čaje je jeho vůně. Ta vás zaujme už při jeho výběru a provází vás od začátku přípravy čaje až do jeho poslední kapky. Toužíte po čaji s jedinečnou vůní? Vyzkoušejte zelený čaj Jasmín Mandarín a nechte se pohltit omamnou vůní jasmínových květů.

V zimních měsících oceníte zejména hřejivost, kterou vám čaj může poskytnout. Ačkoliv hřejivost je samozřejmá u všech čajů, které nepřipravujeme jako ledové, některé čaje jsou ještě maličko hřejivější. Je to zejména díky nejrůznějším druhům koření, jako je zázvor či skořice. Takovým čajem je například černý Sváteční čaj s kousky mandlí, kardamomu, hřebíčku, skořice a zázvoru.

Po náročném dni vyhledáváme další důležitou vlastnost čajů, a tou jsou jejich povzbuzující nebo naopak uklidňující účinky. Pro povzbuzení se báječně hodí zelené čaje, které vám pomalu navrátí energii ztracenou během každodenního shonu. Vyzkoušejte zelený čaj Sencha Superior. Zamilujete si ho nejen pro jeho povzbuzující účinky, ale také pro jeho jemnou chuť. Vyvarujte se ale pití zelených čajů těsně před spaním, jejich pomalu nastupující povzbudivé účinky by vašemu spánku neprospěly. Naopak si před spaním pro uklidnění zkuste dopřát šálek voňavého rooibosu, bylinného čaje osobité vůně.

Nemusí to být ale jen samotný čaj, který vaši náladu pozvedne. Pohled na jemnou čajovou keramiku, která je krásnou dekorací vašeho domova či kanceláře, může být dalším důvodem k dobré náladě. Nejrůznější čajové mističky nebo hrnky zaručí tu správnou chuť i estetický zážitek při pití čaje.

Nakonec, když si připravujete čaj, vlastně ani tak nezáleží na tom, jestli si v hrnku s uraženým uchem zaléváte pytlíkový čaj ze supermarketu, nebo si v originální japonské keramické soupravě připravujete prvotřídní Gyokuro. Podstatné je na chvíli nechat všechny starosti za sebou a ponořit se do harmonie vůní, chutí a barev, které nám čaj a vše co k němu patří nabízí.

Najděte si i vy v čaji to, co vás na něm baví a zvedne vám náladu.
Čaj, to je radost pro všechny smysly.